FK Bodø/Glimt er en fotballklubb basert i Bodø i Nordland fylke og spiller hjemmekampene sine på Aspmyra stadion. Klubben ble grunnlagt i 1916, og har siden spilt på forskjellige nivåer i det norske seriesystemet.

Klubben driver på flere nivåer og organiserer stabilt i overkant av 30 lag i alderbestemte klasser i tillegg til elitesatsingen. Over 400 medlemmer bidrar til et yrende liv i klubben og på dens anlegg. Det er alltid løpende påmelding i de fleste aldersklassene, og ved stor pågang må det påregnes noe ventetid.

Fotball i Nord-Norge

Som en av to klubber som regelmessig spiller på det øverste nivået i Norge, hvor Tromsø IL er den andre, er det alltid intens rivalisering i det såkalte Nordlandsderbyet, som til tross for at det er 550 friske kilometer mellom byene altså omtales som et derby.

Opp gjennom årene har Bodø/Glimt opparbeidet seg en fin merittliste, som i 2018 blant annet inneholder 2 norgesmesterskap og 3 seriesølv. Dette til tross for at nordnorske lag ikke fikk tilgang til den nasjonale serien før i 1975. Bodø/Glimt kom som nyopprykket lag i 1977 og snappet sølvet foran langt mer meritterte klubber, som Molde, Brann og Viking.

Mjølner fra Narvik var i 1975 det første laget fra Nord Norge som deltok i den nasjonale serien, og banet vei for andre lag fra landsdelen. I senere tid er det Bodø/Glimt, sammen med Tromsø, som har vært flaggskipene for landsdelen på fotballbanen. Det kan vel trygt sies at det er motbevist til gangs at reisevei eller sportslig nivå er grunnlag for å holde nordnorske lag utenfor seriesystemet.

Klubben har i dag ca. 20 heltidsansatte, inkludert det sportslige apparatet. Som arbeidsgiver og fotballklubb har Bodø/Glimt som hovedvisjon å gjøre nordlendinger stolte, og med intern rekruttering, av både tidligere spillere og entusiastiske og dyktige mennesker fra nærområdene, gir klubben også nordlendingene muligheten til å være med på dette.

Sjelden en kjedelig stund

I sine knallgule drakter ble klubben et friskt pust i den daværende 1.divisjonen, og på tross av blandet suksess etter debuten har Bodø/Glimt siden da vært et fast innslag på tippekupongen. Noen ganger som et lag i toppdivisjonen, andre ganger som opprykkskandidat på det nest øverste nivået.

Det kan ikke alltid være lett å være oddssetter når Bodø/Glimt er i aksjon, da stabilitet sjelden har vært deres varemerke. Ofte en ambassadør for fartsfylt og underholdende fotball, men et kjennetegn med klubben de siste tiårene er at det er kort avstand fra topp- til bunnivå, og da gjerne i løpet av en og samme kamp.

Dette gjør jo at det sjeldent er kjedelig å se kamper med Bodø/Glimt involvert, og som en klubb som ønsker å gjøre nordlendinger stolte så er det absolutt ikke noe å si på ambisjonsnivået.

Aspmyra stadion

Aspmyra ble åpnet i 1966 og har offisielt en oppgitt publikumskapasitet på 5635, selv om tilskuerrekorden er på hele 8800, satt under en privatlandskamp mellom Norge og Island i 2002. Bodø/Glimt eier stadion i sin helhet etter at klubben tok fullt eierskap i forbindelse med en stor renovering i 1997.

Før sesongen 2006 ble en ny, stor endring gjort på Aspmyra Stadion da naturgresset ble byttet ut med kunstgress. Med det tøffe klimaet i landsdelen ble det vanskeligere å opprettholde en god nok standard på naturgresset, og det gikk følgelig ut over kvaliteten på fotballen som ble spilt der. Dette, kombinert med stadig tidligere seriestart, førte til at endringen tvang seg frem.

Bodø/Glimts attraktive og publikumsvennlige spillestil vil bare gagne det nye dekket, og med utvidet sesong for bruk av banen vil også lokalmiljøet og barnefotballen får fordeler av dette. Så får vi bare håpe at det kan hjelpe klubben tilbake til toppen av norsk fotball igjen.