FK Bodø/Glimt har eksistert og gjort nordlendinger stolte i over 100 år etter opprettelsen av klubben i 1916. Gjennom disse årene har klubben vært gjennom mye oppgang og noe motgang, som en klubb på denne størrelsen alltid vil være. Her vil vi ta en titt på de viktigste hendelsene og menneskene som har gjort Bodø/Glimt til den klubben de er i dag.

Oppstarten

Den 19.september,1916 har i over 100 år stått som offisiell dato for stiftelsen av Fotballklubben Glimt i Bodø, men det er sådd noe tvil om dette faktisk er korrekt. Under årsmøtet i 2017 ble det, hevder noen kilder, etter en intern undersøkelse gjort av klubbens egne veteraner, enstemmig vedtatt at datoen skulle endres til 16.september samme år. Det er ikke unormalt at det er usikkerhet om klubbers faktiske dato for oppstart, og på Bodø/Glimts egne hjemmesider står fortsatt 19.september som dato for stiftelse.

Bynavnet Bodø ble lagt til senere, da det ble oppdaget at en klubb i Orkdal kommune, Trøndelag, allerede benyttet Glimt som klubbnavn. Først ble Bodø-Glimt benyttet, men da klubben skulle settes opp på tippekupongen så medførte bindestreken til noen nye utfordringer, da denne også ble brukt til å skille lagene som skulle møte hverandre. Bindestreken i klubbnavnet ble da byttet med en skråstrek slik vi kjenner navnet i dag.

Mellom navnene FK Glimt og FK Bodø/Glimt har det også vært flere større og mindre endringer.

Fotball, ski og navneendringer

Frem til 1936 var det kun fotball som ble praktisert i FK Glimt, men med innlemming av langrenn, skihopp og kombinert endret klubben navn til Ski- og Fotballklubben Glimt. Da det i 1948 ble kjent at klubbnavnet var i bruk lenger sør i Norge ble dette endret ved at Bodø ble lagt til navnet, og Ski- og Fotballklubben Bodø-Glimt var en realitet.

Ski-eventyret i klubben varte ikke i mer enn et drøyt tiår, og ved bortfallet av vinteridretten ble navnet igjen endret til Fotballklubben Bodø-Glimt på 70-tallet. Den seneste endringen i klubbens navn kom når klubben ble introdusert på Tippekupongen mot slutten av det samme tiåret, da utfordringene med bindestreken i navnet banet vei for skråstreken vi kjenner godt i dag. FK Bodø/Glimt var “født”.

Lokale helter

Det har vært mange gode spillere i klubben opp gjennom årene, men de mest kjente kjenner vi fra æraen etter at det øverste nivået i fotballnorge ble åpnet for lag fra den nordlige delen av landet.

Blant de meste kjente finner vi Harald “Dutte” Berg og hans tre sønner Arild, Ørjan og Runar, Arne Hanssen, Jahn Ivar “Mini” Jakobsen, Trond Sollied, Tom Kåre Staurvik, Jan Derek Sørensen, Stig Johansen og Aasmund Bjørkan. trond Sollied og Stig Johansen har også vært trenere i klubben, og også dagens trener Aasmund Bjørkan, hadde en stor karriere som spiller i Bodø/Glimt og andre klubber.

Meritter

Før Bodø/Glimt og andre klubber fra landsdelen fikk delta på lik linje med andre norske klubber, så ble det arrangert egne turneringer i nord. Bodø/Glimt var her en av de store og frem til 1969 ble de kronet til nord norske mestere hele ni ganger, som er flest sammen med FK Mjølner fra Narvik og Harstad IL.

I 1975 toppet klubben alt av tidligere meritter ved å slå Vard fra Haugesund 2-0 i cupfinalen og ble hele Norges mestere for aller første gang. To år senere hadde Bodø/Glimt muligheten til å igjen toppe disse prestasjonene med en ny cupfinale, og topplassering i seien, etter å ha rykket opp året i forveien. Det ble dessverre tap på begge fronter, da Lillestrøm SK ble for sterke på begge fronter vant 1-0 i cupfinalen og vant serien. Et nytt cup-gull ble forøvrig hentet til Bodø da Strømsgodset ble slått 2-0.